Bermalam di Petaling Street

Setiap kali dapat travel trip yang jauh, benda yang aku paling risau adalah bila kena bertolak awal. Awal! Pagi-pagi buta bertolak. Hahaha. Pasal nak packing barang kompom last-last minit baru buat. Itu biasa! hehe. Biasanya aku akan berjaga tak tidur supaya tak terlajak dibuai mimpi.

Haritu dapat jemputan untuk join Damai Laut Food and Fun Hunt 2017. Puas aku mikir, macam mana nak buat ni. Pukul 7 pagi dah nak kena ada dekat Swiss Garden KL. Tepat jam 8.00 pagi flag off semua kereta dilepaskan untuk mula kan food hunt. Aku satu team dengan Abang Fadli, Momi dan Afzal under MYTRAVELLICIOUS.  Aku tanya Abang Fadli, jap untuk pengetahuan korang nama Abang Fadhil memang nama betul dia Abang tau. Bukan sesuka kita orang panggil Abang. haha. Nama Abang ini orang Sarawak Melayu diwarisi daripada sebelah ayah.

Wei macam macam mana ini, pagi-pagi nak kena ada dekat Swiss Garden, takut terbabas tidur je. Diaorang tak ada sediakan bilik ke untuk kita? hehehe – tanya aku.

Jawab Abang,

Ada! tapi hotel lain. Dekat Petaling Street dan Swiss Garden. – jawab Abang.

Aku tanya lagi,

Hotel apa dekat Petaling Street,  Abang?

The 5 Elements Hotel KL. – jawab Abang

Tak kisah la Abang, hotel memana pun janji esoknya kita tak terbabas, kalau terbabas tidur pun tempat dah dekat. Risau pagi-pagi jem je kalau memasing baru keluar rumah. Faham-faham jela KL ni macam mana, hari jumaat pula tu. Jumaat budak sekolah lagi, buat Sabtu, iye jalan dekat KL agak lenggang sikit belah pagi.

the-5-elements-hotel-kl

Cerita dia dapat la 2 bilik Family Room maka bersumbat la kami berlima. Eh! Siapa lagi seorang tadi kata berempat, tiba-tiba jadi 5, siapa lagi seorang? AJ! korang kenal AJ tak? Tak kenal sudah! hahaha. AJ pun sekali bermalam senang esok nak pergi Swiss Garden dah dekat. Satu bilik Abang dengan AJ, satu bilik lagi Aku, Momi dengan Afzal.  Two single beds kitaorang rapatkan kasi besar sikit. At the end! aku tidur bawah je. Hahahaha.

the-5-elements hotel-3-star
View Level 14 – The 5 Elements Hotel KL

Tarikan Berdekatan The 5 Elements Hotel, KL

First! Siapa yang ada outstation dekat KL, aku memang rekemen kan stay dekat hotel ni. Senang, semua dah dekat, LRT, kedai makan, 7 Elevens semua dekat. Yang datang nak melancong lagi la aku rekemen kan sangat-sangat stay The 5 Elements Hotel ni. Banyak gila tempat tarikan pelancangon ada, semua dekat-dekat je dengan hotel ni. Sekitar-sekitar tu boleh jalan kaki ke Petaling Street, Central Market dan Malaysia Heritage Walk. Nak pergi jauh sikit boleh ambil LRT ke KLCC, Bukit Bintang, Pavillion, LOT 10 dan banyak lagi tempat menarik yang boleh akses dengan naik LRT, lagi-lagi sekarang dah ada MRT.

Cari 3 Stars Hotel In Chinatown, Petaling Street?

The 5 Elements Hotel KL  rekemendasi daripada Halim Brothers Dot Com!

Bilik besar, katil selesa, LCD Television,  Shower, Hair Dryer, Iron, Wifi, Complimentary Bath Towels & Toiletries semua serba lengkap disediakan.

Enjoy!

 

 

1,061 total views, no views today

Projek Amal Bantu Gelandangan Kota

nikmatnya sedekah

Bersyukur lah dengan apa yang kita miliki sekarang, sesungguhnya kesusahan kita sedang hadapi, ada lagi ramai di luar sana menanggung lebih banyak kesusahan. Mereka tabah harungi segala dugaan dan cabaran dalam kehidupan mereka. Perkara ini korang akan nampak apabila menelusuri lorong-lorong belakang, bawah-bawah jambatan dan kaki-kaki lima.

projek amal idea master

Projek Amal Idea Master & Hai Blogger!

Saya bersama rakan-rakan blogger pada hujung minggu lepas sama-sama turun padang untuk bantu projek amal yang dianjurkan oleh Idea Master sebuah syarikat pembekal tshirt printing, baju korporat dan cenderamata korporat terbesar di Shah Alam.

bantu gelandangan kota, idea master

Terbahagi Kepada 4 Kumpulan Bergerak Ke 4 Lokasi

Pada malam itu kami terbahagi kepada 4 kumpulan dan bergerak ke 4 lokasi berbeza. Kami cari serta dekati gelandangan di kawasan-kawasan Pasar Seni, Petaling Street, Masjid Jamek, Dataran Jam Besar dan kawasan sekitar. Kami bawa sumbangan baju dan makanan yang telah disediakan oleh team idea master.

sumbangan iklhas

beri baju kepada gelandangan

Apabila jumpa dengan gelandangan di kaki-kaki lima kami bagi sebungkus nasi berlauk dan air. Rasa kasihan dihati memikirkan macam mana kehidupan mereka sehari-hari. Macam mana mereka cari rezeki lagi-lagi yang ada anak-anak bawa tidur sekali di kaki lima, tepi lorong beralas kan kotak je tidur.

gelandangan di malaysia

4-5 bungkus plastik besar makanan habis licin kami agih-agihkan pada gelandangan pada malam itu. Terima kasih kepada usaha yang dilakukan oleh Idea Master ini, semoga usaha yang sedikit ini mendapat rahmat olehNya dan semoga maju jaya dalam perniagaan printing baju Idea Master.

NGO Berminat Kerjasama

Saya juga mengalu-alukan kepada mana-mana pihak NGO dan syarikat yang berminat untuk adakan projek amal dan CSR. Boleh hubungi saya untuk pertanyaan lanjut.

projek amal idea master shah alam

Alamat HQ Idea Master: (Khas untuk Cetak Baju, Jaket Korporat dan Baju Korporat)
Idea Master Creation Sdn Bhd,
VG-4 Jalan Plumbum V7/V, Pusat Komersial Seksyen 7,
40000 Shah Alam, Selangor

Alamat Cawangan Idea Master: (Khas untuk Trofi, Medal dan Cenderamata Korporat)
Idea Master Global Sdn Bhd,
No.8A, Jalan Kristal J7/J,
Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Instagram : @ideamaster2u
Facebook: ideamasterpage
Website : http://www.ideamaster.com.my/

1,341 total views, no views today