Kelas Videography Kaio Studio

Hidup ini tak mudah, tak semua orang ada bakat yang semulajadi. Daripada situ saya mengambil insetif nak mencari ilmu photography dan videography. Nak cepat boleh masuk mana-mana kelas/bengkel tapi saya tak ada bajet. Pernah masuk sekali kelas asas photography Saiful Nang bayar RM50. Sekali kelas tu jelah mana cukup sebenarnya. Saya kena banyak belajar sendiri. Belajar sendiri ni boleh buat cepat “down” bila kita tengok hasil kita tak sama dengan orang lain.

Ada juga dapat nasihat daripada kawan-kawan kata banyak kan ikut orang pergi photoshoot. Saya telah mengikut seorang rakan yang serba boleh. Photography boleh, videography pun power. Saya banyak mengikutnya sejak setahun yang lalu apa saja yang berkaitan photography & videography.

Baru setahun jagung dalam industri ini masih belum rasa ada apa-apa peningkatan yang banyak. Tapi saya bersyukur ada kawan-kawan yang sudi berkongsi ilmu bersama. Orang pertama sekali Acul orang yang tolong “check” kan pertama kali beli DSLR masa tu. Acul sibuk orangnya tak banyak yang dapat saya cungkil ilmu daripada dia. Kemudian Abang Sam, jumpa abang Sam kat mana-mana event blogger mesti ada je benda nak borak pasal photography. Abang Sam pun tak lokek ilmu cuma tak berkesempatan nak jumpa sangat.

Sekarang ini orang yang banyak kongsi ilmu dan banyak beri peluang pengalaman shoot event, fashion show, komersial shoot, wedding orang nya adalah Kaio. Rasanya ramai yang kenal kaio betul tak? Kaio ni kepakaran dia lebih kepada video shoot. Dia banyak kongsi ilmu pasal video.

Tapi belajar dengan kawan-kawan ni diaorang tak ada modul yang nak diajarkan. Semua diajar secara spontan daripada pengalaman yang ada bertahun-tahun dulu. Kaio ni pun saya dah mula nampak menjerumus ke arah jadi tenaga pengajar. Dah 2 kali kelas videography Saiful Nang dia dijemput untuk jadi tenaga pengajar.

Alang-alang dah mengajar tu, why not kongsi dengan kawan-kawan yang nak belajar ni. Boleh juga dijadikan perintis. Dengar cerita job video banyak masuk sampai tak ada videographer yang boleh cover. Niat macam tu lah, nak tolong member-member bila ada job boleh lah tolong bila dah pandai nanti.

kelas videography

Dah jadi cerita panjang pula, dipendekkan cerita. Minggu lepas kaio buat kelas asas videography dengan kerjasama Clora Studio & rakan videograper Nasrullah Napi. Dalam kelas tu kami diajar beberapa perkara penting sebelum shoot video.

1. Kesegaraman setting bersama videographer team.
2. Shutter, AP, ISO.
3. Rules of third & framing video.
4. Kestabilan memegang camera.
5. Peralatan tambahan.

Lepas belajar terus kami buat praktikal.

So terhasil lah music video ni.

Amacam ok tak? Dalam kelas ni ada 3 orang yang belajar, saya, Hilmi, & Lynn. Kami diberi tugasan untuk shoot music video ni terbahagi kepada 3.

  1. Saya fokus pada tangan & gitar
  2. Hilmi fokus pada muka dan sisi badan
  3. Lynn bahagian depan

Daripada 3 angle ini digabungkan menjadi sebuah music video yang agak awesome! hahaha

Btw penyanyi ni bernama Razak A’ai. Penyanyi indie dan busker. Ini lagu baru dia yang belum diberi tajuk lagi. Rasa macam tak puas lagi lah. Banyak benda nak kena belajar. Korang ada yang berminat nak join kelas videography ni ke?

Cer komen kat bawah. Kalau ramai yang berminat boleh open next kelas.

(0)

893 total views, no views today

Undi Top 5 Fashion Videographer

Top 5 MOST GLAM Next Fashion Videographer

Jom ramai-ramai undi Kaio Studio. Kaio studio tercalon dalam top 5 Most GLAM Next Fashion Videographer.

Bagi korang yang dah biasa dan kenal kaio studio tentu korang dapat nilaikan hasil kerja yang dihasilkan. Kebanyakkan video-video event saya di shoot oleh Kaio Studio dan saya suka style  ala-ala cinematography.

top 5 fashion videographer

Top 5 yang tercalon ini saya tengok boleh tahan juga video-video dia orang. Korang boleh tengok kelima-lima video dekat top 5 Most GLAM Next Fashion Videographer.

Senarai peserta yang dicalonkan :

  1. Khairul Anwar Abdullah
  2. Mohd Khaidzir Farhan Abidin
  3. Mohd Radzi Ibrahim
  4. Muhamad Alfadhlee Muhamad Razif
  5. Ashraf Alam

submit

Untuk pengetahuan korang, kaio studio banyak menyumbangkan diri dalam penghasilan video event blogger. Masa ini lah untuk menghargainya kita undi kaio studio klik pada nama Khairul Anwar Abdullah dan submit sebanyak mungkin. Satu hari boleh undi 20 kali tapi korang kena keep refresh new page. Tarikh tutup undian 09/09/2015.

Peserta yang menang akan mendapat task video assignment daripada majalah fashion popular GLAM.

(0)

832 total views, no views today

Kemeriahan Majlis Iftar Ramadhan eWana fm, PakJohn Steamboat BBQ dan Blogger

Majlis Iftar Ramadhan eWana fm, PakJohn Steamboat BBQ dan Blogger

Detik-detik bersejarah 10 Julai 2014 mengadakan Majlis Iftar Blogger 2014, boleh dikata kan ini majlis pertama aku uruskan bersama Ewana fm dan program ini berjaya mengumpul seramai 300 tetamu termasuk 70 orang blogger, 15 orang artis, 25 anak yatim serta para undagan khas yang membuat kan restaurant Pak John Steamboat BBQ di cawangan eCurve Mutiara Damansara sebesar 4600 sqft  “full house” berjaya memuatkan lebih kurang 300 orang dalam satu masa.

Blogger2 hebat
Rakan-rakan blogger berpuas hati dengan hidangan Steamboat
Emas Putih dan Nadia Johari
Nadia Johari dan Emas Putih
Tengku Fatin
Fatin Fadzil Vlogger kata ” Pak John Steamboat ” Best!!!

 

Gambar Badrulzaman Hanif
Gambar Badrulzaman Hanif

Menghargai Blogger dan Media

Siapa yang datang awal, dapat dengar aku buat ucapan. So buat yang tak sempat nak dengar itu, aku ulang dengar semula disini 😀

Sedang Memberi Ucapan ala-ala YB
Sedang Memberi Ucapan ala-ala YB

Alhamdulillah buat julung-julung kali nya diadakan Majlis Iftar Ramadhan 2014 anjuran  eWana fm bersama Pak John Steamboat & BBQ. Jika kita lihat di dalam majlis penuh bermakna ini kita akan dapati kehadiran para-pra blogger, para-para  pengamal media, para-para artis dan paling kita raikan iaitu adik-adik dari Rumah Kanak-kanak Tengku Budriah, Cheras. Berikan tepukan gemuruh kepada meraka.. (Semua orang tepuk tangan). Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian kita sedia maklum kekuatan yang ada pada bloggers yang merupakan boleh dikatakan sebagai Pengamal Media Alternatif di dalam media sosial. Oleh itu di dalam meghala tujukan blogger-blogger ini, maka diwujudkan sebuah Komuniti Sosial Blogger iaitu Hai Blogger! Untuk pengetahuan tuan-tuan dan puan-puan sekalian saya adalah merupakan pengasas Hai Blogger!  dan saya telah diberi peluang oleh En Wan Salam selaku pengasas eWana fm bekerjasama dengan ip radio ewana.fm menubuhkan segmen Hai Blogger! Di dalam segmen Hai Blogger! kami memberi peluang kepada blogger-blogger merasai pengalaman menjadi penyampai radio, mereka boleh berkongsi dan bercerita tentang aktiviti-aktiviti blog mereka di konti ewana.fm. eWana.fm satu-satunya ip radio memberi peluang kepada blogger. Selain dari blogger-blogger di dalam Malaysia kami juga akan bersama blogger-blogger di Indonesia, Singapura, Brunei dan seluruh Nusantara. Dengann usaha dan kerjasama ini kami yakin boleh bergerak lebih kreativ dan berdaya maju menjadi sebuah kumpulan blogger yang kukuh. Akhir kata blogger-blogger ini tidak akan diabaikan banyak lagi program-program menarik yang kami sedang merancang untuk mereka.

Meraikan Anak-anak yatim

Dalam kemeriahan kita berbuka puasa di Pak John Steamboat & BBQ kami semua bersama-sama meraikan anak-anak yatim dari Rumah Kanak-Kanak Tengku Budriah, Cheras. Kanak-kanak ini juga turut diberi sumbangan sebanyak RM3000 dari Pak John Steamboat & BBQ disampaikan sendiri oleh Managing Director Mr David Chong dan GM Pak John Steamboat & BBQ Ms. Jackie Tan.

Sumbangan kepada Anak-anak yatim - Gambar oleh Eddy Ahmad
Gambar oleh Eddy Ahmad

 

Penyampaian Sijil Penghargaan  Blogger Pilihan  Hai Blogger!

Selama segmen Hai Blogger! bersiaran masuk minggu ke- Sepuluh, untuk menghargai blogger-blogger di dalam majlis iftar ini kami telah memilih seramai 5 orang blogger pilihan terbaik. Kami nilai dari segi kepetahan mereka bercakap dan cara penyampaian mereka yang menarik dan boleh menarik ramai pendengar mendengar www.ewana.fm serta Sijil Penghargaan ini disahkan sendiri oleh Pengarah Urusan eWana fm En. Wan Abdu’s Salam Blogger-blogger Pilihan Segmen Hai Blogger! 1.  Halim Brothers – Minggu 1 www.halimbrothers.com 2. Tengku Fating Fadzil – Minggu 3 http://www.youtube.com/ftnfdzl 3. Maha Mahu – Minggu 4 www.mahamahu.com 4. Asepar – Minggu 9 http://www.youtube.com/Azfar82Production 5. Poeh – Minggu 9 http://www.youtube.com/Azfar82Production

 Contest Majlis Iftar eWana fm dan Food Review Pak John Steamboat BBQ

Bertuah kepada blogger-blogger yang hadir pada majlis iftar ini, Pak John Steamboat & BBQ menyediakan wang tunai sebanyak RM3000 untuk direbut. Tuah ayam nampak di kaki, tuah kali ini siapa dapat penulisan terbaik dan 5 gambar steamboat terbaik menang :

Hadiah Utama RM1500
Hadiah Kedua RM1000
Hadiah Ketiga RM500

Sila mendaftar di sini —> http://haiblogger.com/contestiftarpakjohnsteamboat/

Terima Kasih semua..

Terima Kasih Semua!
Terima Kasih Semua!

Saya dan tim eWana fm mengucap ribuaan terima kasih kerana sudi datang menjayakan majlis iftar ini dan sama-sama berkumpul berbuka puasa bersama blogger dan meraikan Kanak-Kanak Tengku Budriah, Cheras.  Terima kasih kepada Penaja Utama Pak John Steamboat & BBQ kerana telah menyediakan  steamboat yang sedap-sedap untuk kami berbuka puasa beramai-ramai, kami berpuas hati layanan yang diberikan. Tak lupa juga terima kasih kepada Penaja-penaja bersama.

  1. Chewy Choc Cubes
  2. D’rumiee Jelly Drink
  3. Majalah Santai Travel
  4. Team Power Tupperware
  5. D’ jerMix Global sound system
  6. Chetakki Omey
  7. Nanorecords Malaysia
  8. Cekal Istiqamah
  9. Kos Serani
  10. Creativcolor

Dan yang paling awesome Kaio Studio membantu merakam Majlis Iftar ini

(1503)

10,173 total views, 0 views today