Jom Kita ke Festival Ramadan Klang

gmklang_block_b

Pertama kali aku jejak kaki ke GM Klang 2 tahun lepas. Masa tu semangat berkobar-kobar nak berniaga. Target pusing-pusing GM Klang cari barang paling murah untuk borong nak jual online. Pusing punya pusing aku terjumpa satu barang yang tengah hot jual online, apa lagi aku terus angkat borong lah. Tapi masa tu tak banyak sangat kedai ada lagi, tahun tu GM Klang baru-baru nak buka. Teringat masa pengalaman pertama kali borong GM Klang naik KTM. Kemut-kemut dalam train nak sampai ke Klang faham-faham jelah train punya kelajuan memang mengajar erti kesabaran. hahaha. Dah sampai Klang cari bas pula tak jumpa, aissh! tak boleh lupa sorang-sorang masa tu korang baca lah pengalaman pertama kali aku ek…

Festival-Ramadan-Klang-2015

Sekian lama tak menjejak kaki ke GM Klang, cheewah! padahal sekali tu ja tu pun 2 tahun lepas. Tahu-tahu tahun 2015 ni GM Klang ada buat Festival Ramadhan Klang. Meriah juga weh, korang datang lah. Festival Ramadan Klang ni berlangsung 26 Jun sehingga 12 Julai 2015.

Lorong Laman Budaya

Main Congkak

Main Carrom
Main Carrom

Seronok datang sini macam-macam aktiviti ada. Jangan lupa masuk lorong Laman Budaya kat sini macam-macam permainan kampung-kampung dulu ada. Antaranya Congkak, Teng-teng, Carom pun ada, Tuju tin dan banyak lagi yang korang kena main.

Ayu dan Naomie Tunjuk Skill Mewarna
Ayu dan Naomie Tunjuk Skill Mewarna

Bubur Lambuk

Penganggihan Bubur Lambuk oleh Dato' Lim Seng Kok
Penganggihan Bubur Lambuk oleh Dato’ Lim Seng Kok

Pihak GM Klang mengedarkan Bubur Lambuk bagi pengunjung yang hadir di Festival Ramadan Klang yang diedarkan seawal jam 6 petang semasa waktu pelancaran yang lepas.

Alunan Bacaan Al Quran
Alunan Bacaan Al Quran

Jangan risau sepanjang 17 hari festival ini berlangsung, pihak penganjur dah siap-siap aturkan program berunsurkan ilmiah seperti Takzirah Ramadan, Malam Selawat Rasul bersama Al Mawlid & Habib Najmuddin dan bacaan Al-Quran oleh pelajar-pelajar tahfiz. Tak rugi datang sini, lagi-lagi nanti ada program santai seperti persembahan akustik, nasyid, sesi bermoreh dengan artis pilihan, aktiviti untuk kanak-kanak seperti beramah mesra bersama maskot upin – ipin.

Pemberian Duit Raya

Anak-anak yatim daripada Persatuan Maahad Tahfiz Al Munirah turut dijemput bagi sama-sama mengimarahkan program festival ini disamping pemberian duit raya oleh pihak penganjur. Sementara menunggu waktu berbuka puasa bacaan Al-Quran dialunkan oleh 2 orang pelajar Tahfiz ini.

Cerita pasal program Festival Ramadan Klang ni kan, tahniah diucapkan kepada orang-orang yang bekerja keras untuk program yang berfaedah dapat lah juga bersantai bersama keluarga, kawan-kawan tak lain tak bukan pihak Gamuda GM Klang Sdn Bhd sendiri selaku penganjur yang telah dirasmikan 27 June lepas oleh Pengarah Urusan, Yang Berbahagia Dato’ Lim Seng Kok, Yang Berusaha Dr Leong Khai Hin (Presiden Klang Chinese Chamber of Commerce Industry – KCCCI) dan wakil-wakil daripada rakan kerjasama festival ini iaitu UITM, Projek Iqra’ dan Women International Network (WIN).

Shopping Raya Projek Iqra

Untuk pengetahuan korang, peserta-peserta projek Iqra yang terdiri dari anak-anak komuniti  di bawah umur 12 tahun berpeluang untuk membeli persiapan raya di Pusat Pemborong GM Klang dengan duit peruntunkkan yang telah disediakan oleh penyelaras projek.

Juadah dan Jualan

Shopping-Raya-Klang

Shopping-Raya-Klang

Shopping-Raya-Klang

Shopping-Raya-Klang

Tempat ni besar, kompom korang akan penat ataupun korang nak bersantai santai ronda-ronda dekat Festival Ramadan Klang lepas tu berbuka dekat sini pun boleh. Ada lebih kurang 120 gerai jualan juadah berbuka puasa dan juga jualan barang persiapan raya. Baju raya, kuih muih, makanan, air semua ada dijual. Tak rugi lah datang sini bagi korang yang mencari keunikkan tempat berbuka puasa. Festival Ramadan Klang ni lah tempat nya!.

Datang jangan tak datang! Festival ni ada sampai 12 Julai, beroperasi dari jam 3 petang (Isnin – Jumaat) dan pukul 11 pagi (Sabtu – Ahad) sehingga jam 11 malam. Korang nak beli barang borong pun boleh kedai-kedai dalam Pusat Pemborong GM klang buka sampai pukul 10 malam (hari-hari tertentu) biasa pukul 7 petang dah tutup dah khas untuk pengujung festival.

ALAMAT:
BANDAR BOTANIC, 
GM KLANG WHOLESALE CITY,
JALAN KASUARINA 1,
41200 KLANG, SELANGOR

| WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM |

(0)

1,322 total views, no views today

Pengalaman Pertama Kali Borong GM Klang

Post Pengalaman aku pergi GM Klang ini aku tulis masa di blogspot dulu , selepas tukar blog wordpress setiap hari ada carian Google aku check Site Stats.So apa salah nya aku share story pengalaman aku pergi GM Klang dulu … 🙂

 Sekian lama aku merancang nak pergi ke GM Klang akhir nya sampai jugak aku ke sana petang tadi. Aku pergi ke GM Klang sebab dah ada customer order barang tu yg nak kena cepat , Esok dah kena siap-2 bungkus untuk di Pos laju kan . So aku bertolak ke sana dengan menaiki Kemudahan Awam KTM yg sangat-2 letih nak menunggu untuk sampai ke destinasi nya. Bertolak jam 11 pagi Nak tahu sampai pukul berapa ? Pukul 3pm baru sampai KLANG.

KTM Klang
KTM Klang

  Akhir nya Sampai pun , Lebih kurang 3 jam di dalam KTM. Sesudah je keluar daripada KTM aku nampak 3 jalan. *blur-2 aku dibuat nya nak pilih jalan yang mana satu ni nak naik bas. Sebelum nak datang sini aku  research dah dulu kat google. Cuma apa yg dibaca tak sama apa yg ada berada di depan mata. So mulalah aku melilau-2 cari jalan. Mula nya ingat nak ambil jalan terus , tapi nampak mcm jauh la pulak. Maka nya aku try ambil jalan Kiri … Bila lihat sekeliling tak ada tanda-2 pun di situ ada perhentian Bas. Jadi nya aku pun ikut jalan Kanan sbb kat situ ada bas lalu lalang. Melilau-lilau aku cari jalan untuk dapat kan bas. Sampai lah aku dekat Masjid India Klang ni. 

Masjid India Klang kalau tak silap
Masjid India Klang kalau tak silap

 Nak tanya orang terasa berat lah pulak mulut. Akibat cuaca panas dan badan pun mula keluar kan peluh-2 sihat nak tak nak aku kena tanya orang dekat mana bas nak pergi ke GM Klang. Aku ada akal , buat-2 beli air kat kedai runcit (kebetulan masa tu aku pun dah dahaga sangat) pastu tanya akak tu. Hehehe. Nah ni Perbualan kitaorang :

Aku : Akak kat mana ada bas nak g GM Klang … 

Akak : Yg kat depan tu kat depan mydin

Aku : Ohh yg ada signboard tu ke 

Akak : aah ( mcm *blur-2 bila aku cakap yg ada signboard tu , entah betul ke tidak )

Aku : Ok kak terima kasih

Aku pun mula operasi mencari jalan ke Mydin. Dah sudah mana pulak jalan nak pergi mydin ni. Sesudah nya aku tanya uncle kedai india. ” Bos kat mana mau ambil bas pergi GM Klang “. Uncle tu bgtau  ” jalan terus dekat situ ada mydin , kat tepi-2 tu lah ada bas berenti ” ohh.. Aku pun terus kan perjalan mengikut cakap uncle tadi. Akhir nya Betul pun. Aku tahan bas City Liner tanya ada lalu GM Klang tak. Pemandu bas tu kata ada , tiket nya RM1 je …

GM Klang i comingggggggg. ,,,, akhir nya sampai jugakk

GM Klang
Ini Lah GM Klang

 Jauh jugak nak berjalan daripada tempat bas Berenti tadi rasa mcm jalan kat padang jarak padang Terkukur je … Sebab kat bahagian luar ada shop lot yg belum di bukak lagi aku tengok  … Masuk-2 je pintu , aku kehairanan hmm kenapa banyak kedai tak bukak lagi ke aku datang awal …  Aku jalan ke depan sikit ada lagi pintu , kat dalam situ rupa nya .. Yg pintu mula-2 masuk tadi kat situ shop lot belum di bukak lagi … Aku datang sana dah tahu nak cari apa tingkat berapa tanpa buang masa aku terus masuk kedai , order dan bayar .. Action macam dah lama je aku berurusan dengan tauke tu … hahaha

Kat dalam macam-2 ada malas pulak aku nak tangkap gambar  , aku ambil gambar yg penting-2 je ( lain la kalau orang perempuan mesti banyak gambar kalau datang sini , betul tak ? hehe )

 Dah dapat barang apa nak kena seberang jalan pulak ambil bas untuk balik … Bas tu Banting – KL … Sbb kan duit dah habis borong barang tadi dan malas nak cari atm yg baki-2 tu ngam-2 buat tambang bas dan tambang KTM … Berat mulut ni nak tanya tambang terus ke KL .. Sampai je kat tempat yg masa datang tadi ambil bas , aku jalan sikit ke depan … Ohh akhir nya aku dah paham dahh … Rugi betul aku tak ambil jalan TERUS sesudah keluar daripada KTM … Sbb itu lah JALAN yg Benar lagi MEMBENAR kan .. ( cakap ala-2 style Papa Zola )

 Aku kena jalan terus je selepas keluar KTM sampai ke Pejabat Pos

Pejabat Pos Klang
Pejabat Pos Klang

 So ni lah barang nya aku borong … Tak kan nak bagitau barang apa pulak kan .. Kang bagitau barang apa korang tanya harga pulak , spoil lah harga market … hehehe..

Baca : Jom Kita ke Festival Ramadan Klang

HBDC GM Klang 5

 Ok habis cerita aku PERGI GM Klang … Ni masa nak balik tengok jam aduhhhh dah pukul 4pm ni dah lambat ni aku kena pergi kerja habis lahhh aku … Aku tenang kan hati masuk je dalam KTM aku dengar lagu guna earphone dan lelap kan mata … Sedar-2 je dah hujan lebat kat luar … Lagi lah KTM tergendala sekejap .. Menjawab aku … Aku dapat sms daripada bos aku “7pm sampai sini” mana tak nya tadi bertolak balik pukul 4pm sampai nya pukul 6pm jenuh aku maki KTM dalam hati ( paham-2 jelah kan kalau korang tertekan macam ni ) … Aku pun get ready siap-2 nak p Kerja .. Bos aku sms “cancel” .. Tak pergi kerja lah jawab nya aku dan CONFIRM esok dapat surat Warning yg Ketiga … hahhaa

Ok itu je aku nak share story aku yg sangat meletih kan harini 13,3,2013 (Kalau korang nak pergi sana bagitau je aku boleh pergi sama-2 nanti hehe)

Penat Bercerita,
Halim Brothers

(885)

16,854 total views, 0 views today

Incoming search terms:

  • gm klang online