Pemasaran Menggunakan Pinterest

Sama seperti mana-mana rangkaian portal sosial lain yang menawarkan beberapa teknik pemasaran yang membolehkan anda memperkenalkan syarikat atau jenama anda kepada pelanggan baru seperti Facebook dan Twitter. Pinterest juga mempunyai fungsi yang sama. Terdapat beberapa aktiviti yang anda boleh lakukan untuk menggembangkan perniagaan anda. Anda seharusnya fokus untuk mendapatkan pengiktirafan jenama untuk produk dan perkhidmatan anda, dan mendapatkan trafik tertentu ke laman web anda. Setelah mereka tiba di laman web anda, sudah tentu anda ingin menukarkan trafik ini kepada pelanggan anda dan mendapatkan jualan daripada pengunjung tersebut. Jadi, mari kita mulakan. Sudahkah anda bersedia untuk menjadi kreatif?

Pinterest ialah satu laman web sosial yang menggunakan konsep visual. Oleh itu, perkara paling asas adalah anda perlu meletakkan kandungan berbentuk visual di dalam ruangan Pinterest anda. Anda akan membuat papan pin dan kemudian memaparkan kandungan visual anda yang terbaik di sana.

Secara mudahnya, konsep Pinterest adalah seperti anda sedang mengantung satu papan tanda mengenai diri anda yang boleh dilihat oleh semua orang yang menggunjungi portal Pinterest anda. Lebih banyak perkara yang anda paparkan di atas “papan tanda” anda itu maka akan lebih faham pengunjung anda tentang diri anda. Gunakan kreativiti anda untuk meletakkan nama papan tanda tadi, jadikannya sesuatu yang menarik perhatian dan mudah diingati. Apabila papan tanda tadi sudah dibuat, anda sudah bersedia untuk memaparkan kandungan kepadanya.

Laman muka surat dan gambar yang anda paparkan di papan ini mestilah lebih daripada gambar biasa. Pastikan ia sesuatu yang menarik perhatian supaya pengunjung akan singgah untuk mengamatinya dengan lebih teliti. Paparan yang tidak menarik sesiapapun tidak akan memberi nilai kepada perniagaan internet anda. Ingat bahawa anda juga boleh memaparkan video, yang sebenarnya amat mudah untuk dilakukan.

Kebanyakan daripada jenama perniagaan yang besar memberikan perhatian kepada kehebatan pemasaran visual secara online, dan bagaimana ia boleh menimbulkan emosi yang diinginkan daripada pengikut. Syarikat-syarikat berjenama besar telah lama menggunakan pemasaran visual melalui iklan di television dan majalah sejak sekian lama. Portal Pinterest ini cuma menjadikan pemasaran visual ini lebih menarik melalui internet.  Salah satu platform yang digunakan ialah Instagram untuk iPhone atau Android. Namun hingga kini, ia belum disediakan untuk Blackberry.

Instagram membolehkan perniagaan-perniagaan untuk menggunakan gambar sebagai sebahagian daripada skim pemasaran dalaman mereka. Bahkan lagi, dalam beberapa tahun sahaja Instagram telah mempunyai lebih daripada 15 juta pengguna yang telah memuatnaik 400 juta gambar. Syarikat-syarikat seperti Starbucks dan Red Bull mengunakan Instagram dalam pemasaran dalaman mereka. Anda perlu mengambil kesempatan atas aplikasi yang berguna ini.

Sebenarnya Pinterest menyediakan peluang pemasaran yang amat berkuasa. Oleh kerana Pinterest adalah laman web yang masih baru dan menggunakan konsep media sosial, ramai yang menyedari akan laman web ini, namun tidak ramai yang menyedari bahawa ia adalah satu alat yang mereka patut gunakan untuk memasarkan perniagaan mereka, dan menghantar trafik tertentu kepada laman web mereka. Saya telah memberitahu anda rahsia ini. Persoalannya sekarang, apa yang anda akan lakukan dengan maklumat ini? Sekarang ini anda mempunyai peluang untuk menjadi antara yang terawal menggunakannya.

Oleh itu, carilah peluang bagaimana anda boleh menggunakan portal Pinterest sebagai salah satu cara untuk anda melakukan pemasaran percuma dan berkesan untuk perniagaan internet anda.

(60)

6,513 total views, 1 views today

Kepentingan Memiliki USP Perniagaan

Be the first to comment on "Pemasaran Menggunakan Pinterest"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge

Pin It on Pinterest

Kongsi Di Social Media Anda

Share this post with your friends!