Food Review : Nikmati Juadah Balik Kampung The Mill Cafe

Grand Millennium Kuala Lumpur

Wow! Pertama kali dapat merasai bertapa enak nya masakan dari hotel. Saya rasa agak bertuah baru-baru ini saya dijemput berbuka di hotel Grand Millennium Kuala Lumpur bersama rakan blogger. Dimana lokasi hotel ini? Ok. Lokasi hotel ini sangat-sangat la strategik, di Bukit Bintang berdekatan Pavillion. Dimana disini la lokasi-lokasi tumpuan pusat membeli belah.

The Mill Cafe Grand Millennium menawarkan pilihan ala carte dan juga buffet. Di bulan ramadhan ini dengan tema ” Nikmati Juadah Balik Kampung “ hotel ini membawa konsep masakan tempatan ala-ala kampung, masakan India dan Cina. Antara yang istimewa dan paling cepat di sambar tak lain tak bukan Roasted Baby Lamb. Saya sendiri tidak melepas kan peluang, makanan pertama yang saya sambar adalah Kambing Panggang ini. 😀

Kambing Panggang Sedap
Roasted Baby Lamb
Executive Chef Laurent Lherisson sedang melampah kambing untuk kami :D
Executive Chef Laurent Lherisson sedang melampah kambing untuk kami 😀

Waduhhh…. Seekor kambing, geram tengok. Ini sekejap je habis kena rembat ini. See, tengok punya la melahap mamat ini makan kambing penuh satu pinggan. Pergh! mana tak nya cincah dengan Black Pepper sauce! Terbaik… Kambing pun terbaik tak ada langsung bau hamis ke, hanyir ke apa semua tak ada. Kecuali bau panggang fuh!! menusuk ke hidung. Lagi pelik, biasa nya kalau saya makan kambing lepas makan mesti ada rasa pening-pening lalat. Tapi kambing panggang yang disediakan The Mill Cafe tak pula, mungkin cara panggangang kambing di masak betul-betul.

Tudiaa.. Tudiaa... Tudiaa...
Tudiaa.. Tudiaa… Tudiaa…
Masakan Makanan Melayu
Masakan Makanan Melayu

Cuba tengok gambar atas, fuh! penuh dengan Kambing, Udang, Ketam, Sotong, Burung Puyuh & Paru-paru  makan seorang je ini. 😀

Kalau di ikut-ikut banyak betul masakan-masakan yang disediakan tapi terlarat nak ambil semua. Saya capai mana yang sempat dan rasa ” Ini mesti sedap ” . Jom tengok apa makanan yang sempat  dicapai.

Nasi Minyak + Black Pepper Chicken + Tumeric Beurre Blanc Fish Fillet
Nasi Minyak + Black Pepper Chicken + Tumeric Beurre Blanc Fish Fillet
Black Pepper Chicken + Tumeric Beurre Blanc Fish Fillet
Black Pepper Chicken + Tumeric Beurre Blanc Fish Fillet
Chef sini beritahu Kebab di sini antara yang special menu
Chef sini beritahu Kebab di sini antara yang special menu

 

Pencuci Mulut.

Jom-jom sekarang tiba masanya untuk Pencuci Mulut, awalnya dah pencuci mulut.. Aduh! Mana tak nya awal-awal tadi dah belasah pelahap makanan daging-daging. Penuh dah perut walaupun macam-macam menu lagi nak cuba. Well, tiramisu not my favorite tapi tiramisu yang dibuat The Mill Cafe lain dari lain. Di bawah nya kek dah di atas disalut dengan coklat. Coklat ini favorite so bila dikombinasikan dengan tiramisu maka terhasil rasa yang OSEM! 😀

Osem! Tiramisu
Osem! Tiramisu

Ok yang ini best kalau singgah di The Mill Cafe Grand Millennium KL jangan lupa untuk mencuba Kek Cempedak! Ok serius ini memang RARE. Rasa dia sebijik rasa cempedak mentah, mesti cuba tau~ ..

Pencuci Mulut & Kek Cempedak
Pencuci Mulut & Kek Cempedak
Buah-buahan tempatan
Buah-buahan tempatan

Lain-lain makanan yang anda sendiri boleh cuba

Sate
Sate
Serunding Daging
Serunding Daging
Oven Baked Lemongrass Whole Sea Bass Fish
Oven Baked Lemongrass Whole Sea Bass Fish
Seafood pun ada!
Seafood pun ada!
Kuih Muih Tradisional
Kuih Muih Tradisional

Jom-jom sekali sekala kita merasai kesedapan dan kemewahan makanan hotel :

Nikmat Juadah Balik Kampung

29 June – 28 July 2014

  • Buffet Dinner, Served daily from 7pm-10pm

  • RM108++ per person (Adult)

  • RM54++ for children ages 5-12 complimentary for children below 4 years of age

Early Bird Special at RM86.20++ Available from 9 – 27 June 2014

For purchase of vouchers or reservations, call 03 21174163 or email mill@grandmillenniumkl.com

Address : 106 Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur

Website : www.grandmillenniumkl.com

Terima kasih kepada Ms. Sharmila dan rakan blogger Miera Nadhirah kerana sudi menjemput kami berbuka puasa di sini dan melayan kami dengan baik. Dengar cerita tema raya masakan Arab ya?? Wow! Ini lagi best makanan arab.. Sila-sila jemput kami ya.. 🙂

Terima kasih Ms Sharmila
Terima kasih Ms Sharmila

(699)

8,904 total views, 2 views today

Ikan Pekasam Makan dengan apa pun sedap
Gara-gara Pak John Steamboat, makan sampai kenyang

8 Replies to “Food Review : Nikmati Juadah Balik Kampung The Mill Cafe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge