Bermalam di Petaling Street

Setiap kali dapat travel trip yang jauh, benda yang aku paling risau adalah bila kena bertolak awal. Awal! Pagi-pagi buta bertolak. Hahaha. Pasal nak packing barang kompom last-last minit baru buat. Itu biasa! hehe. Biasanya aku akan berjaga tak tidur supaya tak terlajak dibuai mimpi.

Haritu dapat jemputan untuk join Damai Laut Food and Fun Hunt 2017. Puas aku mikir, macam mana nak buat ni. Pukul 7 pagi dah nak kena ada dekat Swiss Garden KL. Tepat jam 8.00 pagi flag off semua kereta dilepaskan untuk mula kan food hunt. Aku satu team dengan Abang Fadli, Momi dan Afzal under MYTRAVELLICIOUS.  Aku tanya Abang Fadli, jap untuk pengetahuan korang nama Abang Fadhil memang nama betul dia Abang tau. Bukan sesuka kita orang panggil Abang. haha. Nama Abang ini orang Sarawak Melayu diwarisi daripada sebelah ayah.

Wei macam macam mana ini, pagi-pagi nak kena ada dekat Swiss Garden, takut terbabas tidur je. Diaorang tak ada sediakan bilik ke untuk kita? hehehe – tanya aku.

Jawab Abang,

Ada! tapi hotel lain. Dekat Petaling Street dan Swiss Garden. – jawab Abang.

Aku tanya lagi,

Hotel apa dekat Petaling Street,  Abang?

The 5 Elements Hotel KL. – jawab Abang

Tak kisah la Abang, hotel memana pun janji esoknya kita tak terbabas, kalau terbabas tidur pun tempat dah dekat. Risau pagi-pagi jem je kalau memasing baru keluar rumah. Faham-faham jela KL ni macam mana, hari jumaat pula tu. Jumaat budak sekolah lagi, buat Sabtu, iye jalan dekat KL agak lenggang sikit belah pagi.

the-5-elements-hotel-kl

Cerita dia dapat la 2 bilik Family Room maka bersumbat la kami berlima. Eh! Siapa lagi seorang tadi kata berempat, tiba-tiba jadi 5, siapa lagi seorang? AJ! korang kenal AJ tak? Tak kenal sudah! hahaha. AJ pun sekali bermalam senang esok nak pergi Swiss Garden dah dekat. Satu bilik Abang dengan AJ, satu bilik lagi Aku, Momi dengan Afzal.  Two single beds kitaorang rapatkan kasi besar sikit. At the end! aku tidur bawah je. Hahahaha.

the-5-elements hotel-3-star
View Level 14 – The 5 Elements Hotel KL

Tarikan Berdekatan The 5 Elements Hotel, KL

First! Siapa yang ada outstation dekat KL, aku memang rekemen kan stay dekat hotel ni. Senang, semua dah dekat, LRT, kedai makan, 7 Elevens semua dekat. Yang datang nak melancong lagi la aku rekemen kan sangat-sangat stay The 5 Elements Hotel ni. Banyak gila tempat tarikan pelancangon ada, semua dekat-dekat je dengan hotel ni. Sekitar-sekitar tu boleh jalan kaki ke Petaling Street, Central Market dan Malaysia Heritage Walk. Nak pergi jauh sikit boleh ambil LRT ke KLCC, Bukit Bintang, Pavillion, LOT 10 dan banyak lagi tempat menarik yang boleh akses dengan naik LRT, lagi-lagi sekarang dah ada MRT.

Cari 3 Stars Hotel In Chinatown, Petaling Street?

The 5 Elements Hotel KL  rekemendasi daripada Halim Brothers Dot Com!

Bilik besar, katil selesa, LCD Television,  Shower, Hair Dryer, Iron, Wifi, Complimentary Bath Towels & Toiletries semua serba lengkap disediakan.

Enjoy!

 

 

1,061 total views, 1 views today

Syoknya Bercuti Ke Langkawi

pulau-langkawi-permata-kedah

Where we go? Ke mana lagi kalau bukan ke pulau yang terbesar di Malaysia iaitu Pulau Langkawi. Yeay! Dikenali juga sebagai Pulau Lagenda kerana sarat dengan sejarahnya dan sangat kaya dengan alam semulajadi yang masih terpelihara. Pulau yang kaya dengan misteri ni tak pernah jemu dek pengunjung dan tak kira musim apa pun tetap ramai orang, baik dari pelancong luar mahupun tempatan.

langkawi-hotels-cenang

Selain mempunyai pulau-pulau yang cantik, kewujudan Langkawi Hotels yang menarik di sekitarnya juga menjadikan ia salah satu destinasi pelancongan yang paling popular. Aktiviti apa yang seronok? Please laa guys, banyak sangat kot aktiviti menarik yang boleh dilakukan. Im sure korang pasti tidak akan menyesal dengan aktiviti yang disediakan di sana.

pantai-cenang-langkawi
http://www.langkawi-info.com/cenang

Yes truelly, have so many fun things to do in Langkawi but better korang senaraikan dulu dan rancang aktiviti apa yang korang nak buat di sana nanti. Bagi korang yang sukakan suasana yang meriah dan banyak aktiviti yang boleh dilakukan hanya di satu tempat, aku suggest-kan korang visit ke Pantai Cenang. Ia merupakan sebuah pantai yang cantik dan popular. Selain mandi laut dan berkelah, korang juga boleh cuba melakukan aktiviti sukan air seperti jetski, berkayak, parasailing dan banana boat. Di sini juga terdapat pelbagai kemudahan pelancongan seperti hotel, resort dan chalet untuk penginapan, restoran dengan pelbagai pilihan makanan, operator pelancongan serta perkhidmatan kereta sewa.

langkawi-night-market
http://www.langkawi-info.com/shopping/night-markets-langkawi.htm

Selain itu, kalau bercuti ke Langkawi, korang jangan terlepas untuk singgah ke Night Markets Langkawi kerana terdapat pelbagai aneka makanan yang korang boleh rasa, pakaian serta pelbagai barangan lain dengan harga yang sangat murah. Apa yang best lagi, pasar malam ni buka pada tiap-tiap hari cuma tempatnya saja berlainan. So, hari-hari korang dapat makan makanan yang best-best.

padang-matsirat-nightmarket

Antaranya, ada gerai yang menjual pelbagai jenis ayam percik, somtam, kuih tradisional, kuih moden dan banyak lagi. Bukan setakat bersih saja, tapi masyarakat dan penjualnya sangat peramah dan mesra. Dengan pelbagai pilihan yang ada di sini, tak hairanlah jika ramai pelancong asing yang turut ambil kesempatan untuk berkunjung ke sini dan mencuba pelbagai variasi makanan tempatan yang murah.

Langkawi-Island_Hopping-Pulau-Beras-Basah
Island Hopping – Pulau Beras Basah Langkawi

beras-basah-langkawi

Korang suka island hopping? Kalau suka, yes kita geng! Bagi korang yang tak pernah lakukan aktiviti ni lagi, korang patut cuba sebab island hopping adalah the best things to do in Langkawi. Korang boleh ambil pakej menaiki bot yang telah disediakan dan korang akan dibawa ke beberapa tempat tarikan utama seperti Pulau Beras Basah.

pulau-singa-besar

Di sini korang boleh berehat, berjalan-jalan di tepi pantai atau mandi laut. Korang juga pasti akan terpesona dengan kecantikan hutan semulajadi yang menghijau nyaman. Seterusnya, korang akan dibawa singgah ke Pulau Singa Besar yang merupakan habitat semulajadi burung helang, monyet dan juga beberapa spesis haiwan lain. Aktiviti menarik di sini adalah korang dapat melihat gelagat helang menyambar makanan yang dilemparkan ke dalam laut. korang juga akan dibawa ke Pulau Dayang Bunting yang terkenal dengan tasik air tawar yang luas dan menarik. Korang boleh melakukan pelbagai aktiviti air yang disediakan seperti meredah hutan, berkayak, mengayuh bot dan mandi-manda.

oriental village
http://www.ronanpalliser.ie/blog/2009/08/29/oriental-village-langkawi

Seterusnya, korang juga boleh kunjungi ke Oriental Village Langkawi yang terletak di kaki Gunung Mat Cincang. Agak rugi juga tau kalau korang tak berkunjung ke sini kerana terdapat banyak tempat menarik seperti Sky Cab, Sky Dome, Sky Adventure Park, F1 Simulator dan banyak lagi. Korang juga boleh cuba beberapa aktiviti tasik yang menyeronokkan seperti roller orb, orb ball dan water bike.

galeri-produk-langkawi

Selain daripada tarikan gambar-gambar yang unik di 3D Art Museum, korang juga boleh lawati ke Galeri Produk Langkawi yang mengumpulkan pelbagai produk tempatan seperti ukiran kayu, barangan seramik, kristal, ukiran pisau dan keris, produk dari tempurung kelapa dan buluh, lukisan serta lain-lain lagi. Kalau nak mudahkan lagi perjalanan percutian korang, apa kata korang try check this link out, https://www.traveloka.com/en-my/ untuk book bilik pada rate yang paling best. Okay, have fun korang!

Kalau jumpa dekat Langkawi tegur-tegur la.  😎

3,568 total views, 6 views today

Hari Ketiga : TICD Berjaya Tioman Resort

berjaya-tioman-resort-superior-chalet-room-interior

deluxe-chalet-berjaya-tioman-resort

Alaa…. Dah masuk hari ketiga TICD 2016 – Pulau Tioman. Hari ketiga lebih kepada mood free and easy sebelah pagi sampai tengah hari. Malam kedua baru la dapat rasa keempukan tilam dan bantal Deluxe Chalets Berjaya Tioman Resort ni. Sampai tak sedar bangun-bangun je dah pukul 9pagi. hahaha

Apa-apa pun jom breakfast dulu di Sri Nelayan Restoran.

Steamed Baked Bean + Beef Strips + Chicken Sausage + Spicy Potato Wedges. English set breakfast. Nyums2.

A photo posted by Halim Brothers (@halimbrothers) on

Hari ketiga ini juga merupakan hari yang panjang buat kita orang. Pukul 11 pagi check out, lunch lepas tu pergi Duty Free Shop Kg Tekek, Pulau Tioman. Masa naik tram pergi duty free shop ni baru la dapat tengok kawasan kampung Tekek, kedai-kedai, rumah dan sekolah rasa nyaman gila. Dekat kedai duty free shop ini banyak jual barang-barang coklat, souvenirs, t-shirt dan banyak lagi. Tapi aku rasa harga coklat tu lebih kurang sama je dengan harga KL, lebih baik beli dekat KL je. hahaha. So aku just beli t-shirt Tioman Island. Itu pun tak banyak design best! Beli pun untuk koleksi tanda aku dah sampai Pulau Tioman! gitu..

Dah setel apa semua lepas tu naik feri dekat Jetty Kg Tekek, Pulau Tioman bertolak ke Jetty Tanjung Gemok. Dari Jetty Tanjung Gemok naik bas terus pecut ke Johor Bahru. Trip akhir kami di bawa ke Berjaya Waterfront Hotel, JB. Salah satu hotel under berjaya yang ada di JB. Memang ekstrem gila perjalanan ke Johor Bahru sebab ikut jalan kampung.

Sesudah sampai je tengok dalam Berjaya Waterfront Hotel, JB. Wow! bapak gila cantik. Rekebentuk macam dalam kapal cruise. Tak sangka pula tengok dari luar macam kecik, sekali masuk tengok dalam gila besar. Kemudian kita orang dinner di Chinese Restaurant, Berjaya Waterfront Hotel.

Next entry nak cerita pasal 9 Course Chinese Meals yang sedap ya amat. Yang jarang-jarang dimakan. hehehe

A photo posted by Halim Brothers (@halimbrothers) on

Perut dah kenyang, apa lagi terus balik Berjaya Time Square Hotel, KL la pulak, baru nak berangan dapat stay 1 malam dekat Berjaya Waterfront. Hahaha. Perjalanan balik KL ikut jalan highway lancar je. Masing-masing tidur dengan nyenyak siap berlawan-lawan siapa berdengkur paling sumbang, lagi-lagi Baha. hahaha. Aku tak boleh tidur, just pandang tingkap tengok luar dan orang sebelah yang teranguk-anguk kepala. Kesian dia, ngantuk ye.. Tidur la, saya jaga awak ye..

Baca : Hari Pertama dan Kedua (klik link biru)

739 total views, no views today

Hari Kedua : TICD Berjaya Tioman Resort

student-csr-projek-smk-tekik-pulau-tioman

first-day-ticd-2016

Korang dah baca Hari Pertama : TICD Berjaya Tioman Resort? Kalau korang dah baca hari pertama pack dengan macam-macam aktiviti woi. Discover Golf, Snorkelling, Kayak and Glass Bottom. Disebabkan masa perjalanan yang panjang dan sampai hampir lewat petang, team aku sempat merasa aktiviti Discover Golf dan Snorkelling. Kayak dan Glass Bottom tak sempat nak cuba. Sebab macam aku cakap tadi, masa memang tak cukup, penganjur cuba sumbat semua aktiviti dalam masa satu hari.

shazan villa tioman
Shahzan Villa photo by Raja Sheril Ameera

So let’s story hari kedua pula. Morning Call seawal pukul 5.30 pagi.  Kemudian kami dibawa sarapan pagi ke Shahzan Villa, dikatakan Sultanah Pahang suka stay di Shazan Villa. Pasal Shazan Villa ini menarik juga nanti aku cerita ok! Blogpost aku kali ini part by part so korang kena follow nak tahu banyak cerita-cerita lain. Hahaha

Hari kedua tak banyak sangat aktiviti, cuma ada beberapa aktiviti je, itu pun setiap aktiviti mengambil masa yang panjang. Memang terasa membazir masa betul. Apa kata pihak penganjur buat kayak dan glass bottom hari kedua pun ok.

seahorse-arca
Sila Ucapkan Tahniah kepada Abam

student-project-smk-tekik

student-csr-projek-smk-tekik-pulau-tioman

Sebelah pagi hari kedua aktiviti CSR Program under Berjaya bersama projek pelajar SMK Tekik, Kg Tekik. Untuk TIDC 2016 tema yang diketengahkan adalah Seahorse. Para pelajar diberikan pendedahan tentang fakta seahorse dan beri tugasan untuk membina arca seahorse dengan menggunakan botol terpakai.

Haih! Nak juga abam turun tolong buat kan juga. Kan dan bagitau, buat tapak seahorse tu dulu. Tengok la contoh yang abam dah siapkan tu! hahaha. Sila ucapkan tahniah kepada abam ye.. ! :v

Sebelah petang aktiviti best.  Kami melawat Herbs Garden – Spice Garden. Banyak juga info pasal herbs dikongsikan. Kalau sempat aku cerita sikit pasal kebaikkan herba-herba Mahkota Dewa, Daun Rerama, Belali Gajah dan lain-lain yang ada ditanam di sana.

jungle-trekking
Jungle Trekking Tioman Island photo by Raja Sheril Ameera

Aktiviti paling lasak antara aktiviti lain. Cuba teka! Jungle Trekking guys!! Pasal Jungle Trekking ini pun aku eksited nak cerita. Yang tu nanti aku cerita asing, kalau cerita semua dalam ni, muntah hijau korang baca entry berjela-jela. hahaha. Nak kata susah pun tak, nak kata senang sangat pun tak, just ok! ada juga la part-part yang mencabar sikit. Turun naik jungle trekking ambil masa lebih kurang 45 minit – 60 minit macam tu.

bbq-gala-dinner

Ok! Penutup hari kedua! Let’s Enjoy! Pool Gala DinnerAda banyak gila makanan, apa lagi mari kita makan semua sekali. Sekali sekala rezeki datang jangan ditolak. Tapi hari kedua ni aku sesat nak ke lobi! huarghhhh!! malam-malam gelap cari jalan sekali sesat salah masuk jalan. Sesat entah kemana, jalan gelap, sesat, tak ada orang, tak ada line telefon aku melilau cara jalan. Aku ingat aku dah ke alam bunian dah. urmmm.. Ini salah satu kelemahan aku. Susah nak ingat jalan. To my future partner in my entire life. Harap awak dapat memahami saya. Gitu….

photo credit : by Raja Sheril Ameera

596 total views, 1 views today

Hari Pertama : TICD Berjaya Tioman Resort

Berjaya Tioman Chalets


Check in Berjaya Hotel Time Square

Sorry korang! aku tak ada dekat KL buat masa ini. Ye! aku tahu ramai yang tengah cari aku, perlukan aku. Tapi nak buat macam mana. Kuala Lumpur terlalu sibuk dan padat dengan manusia gila! So aku ambil keputusan untuk bawa diri. Jauh daripada KL. Ok korang! jangan gelabah aku cuma pergi Pulau Tioman je 3 hari 2 malam ada program TIDC 2016 anjuran Berjaya Tioman Resort. Hahaha rileks la.

Bilik Berjaya Hotel Time Square

Sehari sebelum bertolak, Berjaya Hotel Time Square dah sediakan hotel sebab nya pagi-pagi buta pukul 4.00 pagi dah kena bertolak ke Tanjung Gemok.

Berjaya Hotel Time Square Lobby

Rasanya dalam 7 jam perjalanan juga la lalu jalan Kuala Pilah pukul 11 pagi macam tu sampai Terminal Penumpang Tanjung Gemuk. Daripada sini kami semua naik ferry untuk ke Kg Tekek dimana terletak nya Berjaya Tioman Resort.

Terminal Penumpang Tanjunh Gemuk

Disambut Meriah Di Sri Nelayan

Tioman Island Clean Up Day

Makan Sedap Pulau Tioman

7 jam perjalanan dari KL dan 2 jam di atas feri memang satu perjalanan yang sangat panjang guys! Satu badan kebas-kebas. Hilang segala rasa penat sesudah sampai di jetty  Kg Tekek yang kemudian nya di bawa ke restoran Sri Nelayan, Berjaya Tioman Resort. Meriah betul warga Berjaya Tioman sambut kedatangan kami siap ada persembahan silat dari sekolah SMK Kg Tekek. Dah tiba masa nya untuk lunch! Fuh banyak makanan sedap-sedap disediakan

Inspection Chalets Sambil Berbasikal

Berjaya Tioman Chalets

Aktiviti pertama sesudah sampai sini. Kami dibawa untuk inspection chalets. Terdapat sebanyak 268 buah chalets yang ada di Berjaya Tioman Resort. Ada 6 pilihan type chalet yang boleh dipilih. Tapi masa kitaorang buat inspection cuma ditunjuk 4 jenis chalet je iaitu :

  • Deluxe Chalet
  • Superior Chalet
  • Standard Chalet
  • Standard Quad Chalet
deluxe-chalet-berjaya-tioman-resort
Deluxe Chalet
berjaya-tioman-resort-superior-chalet-room-interior
Superior Chalet
Standard-Chalet-Berjaya-Tioman-Resort
Standard Chalet
standard-quad-chalet-berjaya-tioman-resort
Standard Quad Chalet

Discover Golf

Cara main golf

Menarik nya di Berjaya Tioman Resort ada padang golf yang  besar. Kami di ajar cara main golf. Nampak macam senang, bila dah cuba sendiri baru tau cara nak pegang batang golf, cara pukulan bola golf, kedudukkan badan dan banyak lagi. Kepada yang berminat nak bermain golf kena mula dengan introduction game sebelum subscribe membership. Introduction game RM25/30 minit, di ajar perkara asas-asas.

Snorkelling Tengok Coral Tioman Cantik

snorkeling-pulau-tioman

Datang ke Pulau Tioman jangan lepaskan peluang untuk snorkelling dan dive. Macam aku pertama kali snorkelling memang terasa agak gemuruh. Ingatkan senang tapi lepas dah terjun ke laut hampir lemas woi. So kena pastikan pakai snorkelling mask rapat-rapat kalau tak nanti air laut masuk mulut dan ganggu pernafasan. Paling penting jangan panik dan tak perlu risau jika dah pakai life jacket kalau tergelam pasti akan timbul semula.

Ok guys! Itu je aktiviti hari pertama kami sempat buat. Ada 2 lagi aktiviti tak sempat buat iaitu kayak dan bottom glass. Aihh! Next trip datang sini lagi nak kayuh kayak dan bottom glass.

Jumpa next day hari kedua. Baca : Hari Kedua : TICD Berjaya Tioman Resort

767 total views, no views today

Teaser! Pulau Memanggil Minggu Depan

beach

Yeahhhh!!! Dah siap semua blogpost.. Tapi sebenarnya ada je yang tengah dalam draft lagi, hahahah. Kerja mana pernah habis. Sebab itu kena siapkan semua blogpost, pasal minggu depan nak pergi ke sebuah pulau!!!  Dimana? Pulau apa? Tunggu… BTW sebelum kita sampai ke pulau tu jom la kita berangan sikit acah-acah dah sampai ke pulau-pulau yang disenaraikan di bawah.

01 . Pulau Sipadan

pulau-sipadan

02. Pulau Redang

pulau-redang

03. Pantai Juara, Pulau Tioman

pantai-juara-pulau-tioman

04. Pantai Pulau Manukan, Sabah

pantai-pulau-manukan-sabah

05. Pulau Perhentian

pulau-perhentian

Ok cukup lah 5 pulau je, bagi lebih-lebih karang ke laut tak balik-balik berangan punya pasal. hahaha. Aku tak nak cerita panjang pasal pulau-pulau yang aku senaraikan dekat atas, kalau korang berminat korang boleh je google cari maklumat lanjut. Banyak, ada yang ditulis dengan informasi dan pengalaman yang best-best untuk dibaca.

Jeng-jeng.. Nak bagi teaser sikit untuk trip minggu depan ke sebuah Pulau! Pulau apakah? Tunggu tapi teaser nya adalah….

” seahorse, coral, beach “

searhorse

coral-tioman

beach

Ahhh! teka.. teka.. dah bagi 3 petunjuk teaser untuk korang meneka ni? Agak-agak korang ke Pulau mana kah aku pergi minggu depan? Hehehe. Dah planning baik punya dengan Berjaya Hotel and Resorts.

Stay tune!! Kemana kah aku!!!!? Kalau korang terror cer komen dekat bawah sikit..

 

447 total views, 1 views today