Izzmad Harun Bakat Baru dipersada Seni

Izzmad Harun

Izzmad Harun merupakan pendatang baru di dalam industri seni berasal daripada Teluk Intan,Perak bersyukur kerana mendapat sokongan keluarga untuk mencapai cita-cita nya sebagai anak seni dalam bidang nyanyian. Nantikan single album terbaru Izzmad Harun yang bertajuk Cinta di Hujung Dedaun.

Anda yang ingin mengikuti perkembangan bakat baru ini boleh search Izzmad Harun di facebook dan instagram.

Untuk hubungi Izzmad Harun boleh hubungi melalui pengurus artis nya :

Ianz Fariz : 0177396882

(167)

8,033 total views, 0 views today

Giveaway Bengkel Fotografi One-to-One Bernilai RM550 oleh Tarmizi Shukri

Giveaway Bengkel Fotografi One-to-One Bernilai RM550 oleh Tarmizi Shukri

 

Cuba kau bayangkan, berkobar-kobar konon nak pakai DSLR, last-last sekali tersimpan rapi dalam bag Red Buffalo. Nak tau sebab apa tak? Sebabnya aku tak puas hati tak dapat shoot gambar yang cantik-cantik. Konon nak gambar cantik, tak dapat la dengan kit lens ajo kan? Nak aje aku sumbat lens Sigma 50/F1.4 yang aku test kat camera aku masa Kuala Lumpur Photography Festival 2014 berharga RM2828 je… hahaha..

Lagi best, terngiang-ngiang kat dalam telinga aku masa minta pendapat member nak beli DSLR ini. Member jawab “kau beli 6D je, jangan beli biasa-biasa nanti mesti ada yang kau tak puas hati” HAHAHA T_T  Memang betul katamu sahabatku. Tapi apakan daya 600d je yang mampu, 6d tu macam dah advance la pulak…

Antara fotographer yang aku follow adalah Tarmizi Syukri sejak aku tak ada camera lagi aku follow sikit-sikit blog dia dan nak ikut sesi bengkel fotografi yang dianjurkan tapi tak berkesempatan.. Huhu sedihnya….

Tapi bila tengok ada peluang One to One coaching Bengkel Fotografi dengan Tarmizi Syukri, tak kan aku nak lepas kan peluang kot…. Sesi one to one ini bernilai RM550 kot.. Satu jumlah yang mungkin buat aku berkira-kira…… Bayangkan daripada asas fotografi aku boleh dapat belajar dengan Tarmizi Syukri jika aku menang contest yang dianjurkan ini… Aihh..! tak sabar nak sedut ilmu dan keluarkan DSLR untuk beraksi ganas…

Please pilih saya sebagai apprentice Tarmizi Syukri……

(189)

6,831 total views, 0 views today

Kuala Lumpur Photography Festival 2014 – Mid Valley

Saya baru lagi dalam bidang photo ini. Banyak perkara nak kena belajar. Kebetulan baru-baru ini sehingga 21 September diadakan Kuala Lumpur Photography Festival 2014 yang dianjurkan oleh Foto Grafika – Majalah Fotografi bertempat di Mid Valley. Di dalam event ini mempamerkan pelbagai jenama-jenama popular camera. Sudah tentu event seperti ini menarik minat pro-pro photographer. Camera DSLR yang saya beli untuk kegunaan cover gambar event dan upload di blog. Sebelum saya nak masuki dunia photography ini, member dah pesan “kalau nak main camera, barang mahal-mahal”. Memang betul mahal! Bag camera sahaja dah beratus ringgit. 🙁

Camera saya tu, guna kit lens je buat masa ini, dah alang-alang ada dalam photo festival ini. Saya “try” cabut kit lens saya itu dan masuk kan lens sigma 50mm 1.4 ART. Daripada elok-elok ringan dengan kit lens terus berat lepas pasang lens sigma. Tapi gambar memang betul-betul sharp dan harga pun sharp juga la 😀 hehe..

Lens Sigma
Sigma 50/F1.4

Gambar terus jadi hensem tu.. HAHAHA

Harga pun hensem juga la.. Tengah promosi sempena Kuala Lumpur Photography Festival 2014 cuma RM2828 je….

Jap-jap rileks! Ada lagi yang menarik.  Olympus pun tak mahu mengalah. Canggih Olympus kali ini, hanya touch screen gambar akan auto focusing dan snap. Model Olympus OM-D M5. Tengok gambar bawah dah tahu berkualiti dan harga pun lebih daripada harga DSLR Standart.

Olympus OM-D M5.

 

Kini ku mengerti kenapa harga servis photo dan video mahal, kerana sebab barang-barang camera Mahal…….

(396)

8,224 total views, 0 views today

Lorong Seni Seksyen 2 Shah Alam

Pernah masuk lorong-lorong belakang tak? Pada pandangan kita lorong belakang mesti kotor, mesti tempat orang buang sampah, tempat orang jijik, anjing, tikus, lipas, gagak pun banyak itu la lorong belakang yang kita ada. Pada tahun 2013, Majlis Bandaraya Shah Alam mengambil insentif kawasan yang begitu kotor di seksyen 2 antara dua blok rumah kedai dinaik taraf sebagai lorong seni sekaligus mengangkat sebagai produk pelancongan baru di Selangor. Insetif ini juga dapat mengurangkan aktiviti vandalisme, anak-anak muda yang berbakat dan kreatif boleh jadikan lorong seni sebagai wadah menunjuk bakat yang ada.

Hujung minggu yang lepas, aku menghabiskan masa di sekitar Shah Alam. Selepas pergi Youth Bazaar Fiesta, kami ke lorong seni Seksyen 2 Shah Alam. Petang-petang hujung minggu ramai juga orang terutamanya golongan  remaja datang melawat dan bergambar di lorong seni. Ini la peluang aku nak mengasah bakat belajar menggunakan DSLR. Aku banyak main-main dengan ISO dan focusing. ISO tak boleh tinggi sangat nanti gambar berlawan dengan cahaya persekitaran. Ada dua-tiga gambar yang ok dengan menggunakan ISO 200. Bab focusing aku tak dapat lagi cara nak main..

Antara gambar-gambar yang ok la juga, yang lain semua macam hampeh T_T

P.Ramlee
Mural Arwahyarham Tan Sri P.Ramlee dan Pendekar Bujang Lapok

Lorong Seni

Lorong Seni  8

Lorong Seni 2
Sect 2 Shout Art
Lorong Seni 3
Jemput Duduk…. hee
Lorong Seni 5
Yang Muda Yang Punya Gaya
Lorong Seni 9
Cepat-cepat Naik Bas! Bas nak gerak dah ni!
Lorong Seni 6
Slurpee 7e
Lorong Seni 10
Ayokk… Kan dah kena rotan dengan Cikgu..

Selain lorong seni Seksyen 2 Shah Alam, Sekyen 7 pun ada lagi sebuah Lorong Seni dibangunkan pada tahun 2014. Dinamakan Lorong Seni Seksyen 7 ini panjangnya 206 meter lebih kurang 400 kaki. Tahniah kepada MBSA berjaya menempatkan untuk remaja melakukan aktiviti yang berfaedah di samping juga selepas membersihkan kawasan ini kekurangan populasi tikus dan lipas kawasan ini bertambah bersih.

Tapi sayang tiada rezeki nak masuk ke lorong seni seksyen 7, kerana hujung minggu orang macam semut parking pun tiada. Dapat tengok daripada luar meriah siap ada busking lagi. Mural yang dilukis pun cantik-cantik. Buat rakan-rakan blogger yang berkesempatan boleh kiranya meluangkan masa lapang ke Lorong Seni Seksyen 2 Shah Alam atau Lorong Seni Seksyen 7 Shah Alam

Lorong Seni Seksyen 2 Shah Alam
Lorong Seni Seksyen 2 Shah Alam

(351)

9,140 total views, no views today

Permainan Baru : DSLR Canon 600d

Canon Dslr 600d

 

Hati ini meronta-ronta untuk memiliki sebijik DSLR sendiri… Huargh! Berkira-kira juga, akhirnya dapat juga sebijik Canon 600d. Banyak nak kena belajar lagi ni.  Tapi tak apa, ada sifu-sifu photographer boleh minta tunjuk ajar. Nak tuntut ilmu kena la tebal muka sikit. Macam-macam kena tanya. Harap-harap orang yang aku tanya tak bengang dah la! hehe..

Terima kasih kepada sahabat blogger aku, Mohd Rasul jadi penasihat semasa aku beli camera canon ini. Beliau yang sememang nya power bab2 photo ini. Petang tu aku beli camera ini, malam aku follow geng Voxscape Studio shooting Music Video untuk sebuah kumpulan band baru, lupa pulak nak tanya nama kumpulan band tu. Bukan senang nak buat MV ni, dalam pukul 4 pagi aku gerak balik da, diaorang aku tak tau pukul berapa habis. Shooting dibuat sekitar kawasan Bukit Bintang. Shooting malam tak banyak gambar cun, tambahan pulak newbie macam aku ini. Jadi ini la setepek dua tepek gambar dari aku. heee…

mv voxscape

mv band

 

 

(205)

7,291 total views, 0 views today