Destinasi Hotel dan Taman Tema Bayou Logoon Park Resort

bayou lagoon park resort

Pada percutian kami yang lepas kami blogger dan media bercuti di Negeri Melaka Bandar Teknologi Hijau selama 3 hari 2 malam. Sepanjang 3 hari 2 malam di sana penginapan kami disediakan oleh Bayou Lagoon Park Resort yang merupakan taman tema air ekslusif beserta apartment yang luas seperti resort.

Ok la. Setiap peserta blogger di beri satu bilik 2 orang. Bukan bilik biasa-biasa tau sekali  Studio Room dapat. Studio Room Besar dalam saiz 491(sqft). Katanya tempat ini hotel 4 bintang.

Untuk kali ini aku sebilik dengan Huzairie Yahya.Ok best! sangat selesa, ada 2 katil, aircond 2, TV pun ada, Sofa, Jakuzi dan lain-lain yang boleh dikata kan lengkap.

 

3 hari 2 malam program promosi Cuti-cuti Malaysia kami, makan sarapan pagi, tengah hari dan malam disediakan oleh Bayou Lagoon sekali. Setakat ini aku tak ada apa-apa komplen. Aku berpuas hati dengan segala layanan dan masakan mereka. Makan sedap! Superb!.

Pengalaman 3 hari 2 malam di Bayou Lagon Park Result satu pengalaman berharga bagi aku, jika diberi peluang diberi rezeki lebih mungkin aku akan kembali ke sini.  So untuk ada di luar, jika ke Negeri Melaka pilih la Bayou Lagon Park Resort sebagai destinasi Hotel dan taman teman keluarga atau rakan-rakan anda.

Waterpark

bayou park resort

(539)

9,038 total views, no views today

Visit Malaysia 2014 : Melaka Bandar Teknologi Hijau

Melaka

MELAKA MAJU NEGERIKU SAYANG NEGERI BANDAR TEKNOLOGI HIJAU, MELAKA 751 TAHUN.

Ini la salam perkenalan dari orang negeri Melaka.

Kali ini berpeluang mengikuti trip Cuti-cuti Malaysia bersempena dengan kempen promosi pelancongan Tahun Melawat Malaysia 2014 bersama sahabat media dan santai travel. Ini adalah pengalaman pertama kali  aku ikut trip travel VMY. Kalau tak silap destinasi Melaka trip ketiga selepas Johor dan Perak.

Kenapa program ini dibuat?

Merupakan satu usaha murni pihak Tourism Malaysia memupuk budaya bercuti secara terancang di kalangan rakyat Malaysia sendiri.

Seramai 40 orang blogger dan media terlibat dalam program ini. Kami berkumpul di MATIC Jalan Ampang dan tayar bas bergolek ke Melaka pada jam 9 pagi.

Bas Persiaran

Kami sampai di Melaka lebih kurang jam 12  tengah  hari dan check in di  Hotel Bayou Lagoon Park Resort yang terletak di Bukit Katil Ayer Keroh, Melaka. Disebabkan ini pengalaman pertama kali aku mengikuti trip travel, banyak perkara aku terlepas pandang. Tapi aku cuba kongsi di sini pengalamanan aku. Sebelum itu, ini akan menjadi panduan aku ataupun kauorang untuk next trip.

1. Membawa camera dan mestila camera dalam keadaan baik serta sentiasa bertenaga (Tak bawa camera rugi, banyak moment2 menarik)

2. Langgan dan on data mobile (Yang ini wajib untuk live update, hehe)

3. Buku nota untuk catatan (U know, Melaka kan bandar penuh sejarah bila dapat tahu sejarah-sejarah Melaka  tak ada buku pula nak tulis nak ingat dalam otak tak dapat la. Kan dah rugi)

4. Merancang perjalanan. (Menepati waktu jadual ditetapkan, baju, seluar, bag apa nak bawa. Bab baju seluar tu aku memang fail sikit. Kadang2 pergi sekejap bawa banyak, pergi lama bawa sikit, hahaha)

5. Bajet Belanja. (Yang ini kena bajet, berapa duit nak di belanjakan, apa barang nak beli nak beli gift ke makanan ke. Jangan boros berbelanja)

Pengalaman 3 hari 2 malam di Negeri Melaka Bandar Bersejarah atau sekarang lebih dikenali Melaka Bandar Teknologi Hijau sangat BEST! Menarik! rugi tak cerita kat kau orang. Yela nak cerita semua tak dapat la, sedikit sebanyak itu ada. Sekurang-kurang dapat beri idea anda yang hendak melancong di Melaka.

Next entri aku akan bercerita secara pecahan :

 Destinasi Hotel dan Taman Tema Bayou Logoon Park Resort

 Keenakan makanan Baba Nyonya dan Persembahan Kebudayaan

 Jom Menyusuri River Cruise

 Taman Warisan Dunia Jonker Walk

  Warisan Dunia UNESCO Old Melaka Heritage

 Taming Sari Tower

Banyak tempat-tempat menarik di negeri Melaka yang boleh anda datang bercuti dan  kunjungi… Terima kasih Sahabat Media, Santai Travel dan tak lupa juga  pihak Tourism Malaysia yang bertungkus lumus memastikan industri pelancongan terus meriah di dalam negara kita.

Kueh Bukan Sebarang Kueh

Kueh Datang Dari Tanjung

Pilih Bukan Sebarang Pilih

Pilihlah Melaka Sebagai Destinasi Melancong

(910)

9,530 total views, no views today

Ikan Pekasam Makan dengan apa pun sedap

Ikan pekasam? Tak ingat la pernah makan ke tak. Tiba-tiba teringin nak makan ikan pekasam ni. Ni gara-gara tengok gambar ni la..

Tulang masak kurma..

Sambal belacan..

Sawi goreng…

Ikan pekasam..

Fuh! ikan pekasam ni la yang pembuka selera ni.. Ikan Pekasam Makan dengan apa pun sedap

Ikan Pekasam Ori
Ikan Pekasam Ori

Duk dengar kawan-kawan bercerita la.. Ikan pekasam.. ikan pekasam.. Duk lekat sampai skg.. Aku pun duk tanya la ikan pekasam apa yang sedap.?

Diaorang kata Pekasam Utara Ori..

Haih! nak kena cuba ni.. Kita try makan rasa cmna kan.. Selagi tak rasa susah sikit nak felling2 becerita dalam blog, tapi bila sekali dah rasa kecoq ayat lioq oi!!!…

Tauke ikan pekasam oh… tauke ikan pekasam? Tunggu chek beli na.. Boleh chek review kat blog.. Tudia……

Hubungi: Dwan Inzaghi

(736)

10,224 total views, 0 views today

WW3: Minuman Bergas Buat Perut Panas

Minum Sikit-Sikit aje!
Minum Sikit-Sikit aje!

Musim-musim perayaan mesti kita dihidang kan minuman bergas.. Ini kira tak banyak lagi, kalau orang lain aku rasa berpak-pak. Jangan tak tahu, bahaya minum air bergas terlalu banyak boleh buat perut jadi panas dan meragam. Itu tak kira lagi lain-lain bahaya. Ini sekarang aku tengah menahan kesakitan perut panas, kawan aku siap tercirit-cirit minum air gas..

(635)

8,560 total views, no views today

Jika anda dibuang kerja sebab BOIKOT syarikat ini.

Boikot bersungguh-sungguh!
Boikot bersungguh-sungguh!

Keganasan Israel terhadap Gaza, Palestine saban hari semakin menganas dan amat membimbangkan. Jika terus berterusan begini, sudah tentu ramai penduduk di Gaza akan terus menderita. Oleh itu, pada entry aku yang lepas Seruan Boikot Barangan Israel dan syarikat yang menyumbang telah aku senaraikan barang-barang yang kita perlu peka tidak membeli dan mengunakan nya lagi.

Adakah Boikot Anda Efektik?

AdakahBoikotAndaEfektif

Jawapan nya Ya! walaupun sekadar 10% kerugian mereka, ini sudah memadai untuk memberi impak yang besar kepada organisasi  yang terlibat. Sekurang-kurangnya usaha boikot kita ini menjatuhkan nilai saham mereka sekaligus dipandang keji oleh seluruh dunia. Ini juga dapat memberi amaran syarikat atau produk lain yang ingin menjalinkan hubungan bersama regim Zionis. Kita ditekan untuk memboikot 6 produk utama ini :

  1. Mcdonalds
  2. Coca-Cola
  3. Starbucks
  4. Maggie
  5. Colgate
  6. Nestle

Dalam usaha kita memboikot syarikat-syarikat ini, ada suara-suara kecewa dan bimbang.. Kecewa dan bimbang apa akan jadi pada nasib orang yang bekerja di dalam syarikat ini. Bimbang-bimbang diberhenti kerja susah mau dapat pekerjaan baru di luar sana. Sedangkan mereka lupa rezeki itu datang daripada Allah.

“Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Hadis Riwayat Muslim)

+ Jangan bimbang jangan gusar, di luar sana luas yang boleh anda mencari rezeki, di bawah aku senaraikan beberapa syarikat atau kerja anda boleh mohon jika diberhentikan atau berhenti kerja tidak mahu subahat. Jika anda ada pengalaman kerja Mcdonals boleh mohon kerja di Ramly Burger.

1. Ramly Burger

Kemasukan Segera, tunggu apa lagi?
Kemasukan Segera, tunggu apa lagi?

Ramly Burger @ RAMLY FOOD PROCESSING SDN BHD adalah industri Bumiputra yang terkenal dalam industri pembuatan produk makanan berasaskan daging lembu, ayam dan hasilan laut berjenama RAMLY.

Diasaskan pada tahun 1984 dan dimiliki sehingga kini oleh Dato’ Haji Ramly B. Mokni dan Datin Hajjah Shala Siah Bt. Abdul Manap dari cetusan idea dan hasrat murni untuk mengeluarkan produk yang halal, bersih dan bermutu. Kini syarikat ini telah mempunyai kilang pemerosesan di Taman Perindustrian IKS, Mukim Batu, Kuala Lumpur dengan menawarkan peluang pekerjaan daripada pengurusan, pengeluaran hinggalah ke pemasaran produk. Produk berjenama RAMLY kini begitu unggul di pasaran Malaysia dan di persada antarabangsa. – Profil Syarikat Ramly Burger

+ Anda bekerja di Starbuck dan sudah terbiasa dengan pekerjaan membancuh kopi? Sebagai pengganti mohon pekerjaan yang ditawarkan Chamek Kopitiam.

2. Chamek Kopitiam

Pilihan jawatan yang anda mahu!
Pilihan jawatan yang anda mahu!

Chamek Kopitiam terkenal dengan minuman kopi, roti bakar, nasi lemak, ubi rebus, mee kari dan lain-lain. Kopitiam ini dimiliki oleh Bumiputera. Outlet Chamek Kopitiam berada di seluruh Johor Bahru dan TTDI Jaya, Shah Alam. Info lanjut di http://www.chamekkopitiam.com.my/

+ Jika anda nak bekerja dalam suasana yang islamik tanpa ragu-ragu, saya cadangkan Restoran Mukmin 114 Kelana Jaya. Restoran ini menyediakan masakan Western dan Masakan Melayu dan Thai.

3. Restoran Mukmin 114 Kelana Jaya

Diperlukan Segera!
Diperlukan Segera!

Diperlukan segera! hubungi number telefon di atas, pekerjaan ini sesuai untuk anda daripada anda terus bekerja di tempat yang menyokong pembunuhan di Gaza.

+ Tahu kah anda, berniaga di pasar malam sahaja keuntungan puluhan ribu ringgit sebulan. Tidak kah anda terfikir yang usahawan pasar malam ini memerlukn pekerja? Salah satu nya gerai pizzamaster.

4. Pizzamaster

JawatanKosong - Pizzamaster

 

Mahukan pengalaman membuat pizza dan pengalaman berniaga di pasar malam? Cuba la memohon kerja di pizzamaster serta lupakan pekerjaan fast food yang menyumbang peluru di bumi Palestine.

Aku yakin dengan salah satu senarai di atas peluang pekerjaan anda untuk mencari rezeki yang lebih berkat dan selamat.

Jika ada lagi tempat kerja yang bersesuaian akan aku kemaskini lagi……

(1578)

11,419 total views, 0 views today

Seruan Boikot Barangan Israel dan syarikat yang menyumbang

Seramai 10 Ribu orang peserta Perhimpunan Aman Selamatkan Anak-Anak Gaza 2014 berhimpun berjemaah dengan semangat yang membara di Dataran Merdeka pada sabtu hujung minggu lepas yang dianjurkan oleh Aqsa Syarif. Mereka ini datang dari pelbagai-bagai kaum,agama dan negara. Majoriti nya rakyat Malaysia sendiri yang jelas sangat Utuh sokongan mereka, mahukan saudara kita di Gaza, Palestine merdeka aman damai.

Tahniah! diucapkan kepada rakyat Malaysia.. – Halim Brothers

Sekali lagi aku nak bertanya, apakah kita di Malaysia ini boleh membantu dengan sekecil-kecil bantuan yang termampu buat masa ini? BOIKOT! ya.. Kita boikot. Boikot apa sahaja barangan,perkhidmatan,penjualan dan sokongan dana ke Israel.. Seruan boikot kepada 30 Juta penduduk Malaysia tidak kira bangsa dan agama yang nama nya masih ada sifat kemanusian.. Ayuh! kita sama-sama jangan membeli barangan-barangan yang keuntugan nya di guna kan untuk Israel membeli senjata membedil penduduk di Gaza.

Freedom For Palestine Boycott  Israel
Freedom For Palestine Boycott Israel

Ada orang kata kerja boikot ini kerja bodoh. Meh sini, aku sekeh kepala depa! Tak mati pun tak dapat makan dan guna produk-produk Yahudi Israhell. Dibawah ini aku kongsikan barang-barang  yang kita perlu boikot. Daripada mula huruf A-Y, sebahagian darinya dah sebati dengan diri kita.

Senarai Boikot Produk Israel
Senarai Boikot Produk Israel

Dalam pada masa aku menyeru usaha memboikot, sedang aku menaip ini pun laptop ini menggunakan perisian Intel. Lihat la sekarang berapa kuat pengaruh Israel kepada kita. Intel adalah salah satu penyokong terbesar Israel sejak pada tahun 1974 lagi mereka mencurah pelaburan masuk Israel. Tetapi apa yang boleh aku kata kan, kita manfaat kan perisiaan ini untuk makan tuan semula.

Sekalipun kita tidak mampu memboikot semua senarai seperti di atas, sekurang-kurangnya kita dapat boikot produk-produk UTAMA yang kita tak di perlukan dalam kehidupan seharian seperti infografik yang disediakan oleh sahabat aku, Hafiz Mansor.

Klik untuk besarkan media gambar :

Setiap kebaikan walaupun kecil akan melahirkan kebaikan yang lain. – Hafiz Mansor

Pleasse Share and Spread The Message..!

 

(1391)

10,365 total views, no views today